پیامبر اکرم (ص) فرمودند : کن کالنحل و لا تکن کالنمل
بسان زنبور عسل باش ، و مثل مورچه نباش !
حدیث بسیار زیبایی است که چندین روز ذهن من را به خود مشغول ساخت .
مگر زنبور عسل چه تفاوتی با مورچه دارد ؟
هر دو به صورت گروهی زندگی می کنند و هر دو هم با نظم بسیار عجیبی کار می کندد ، اما چه چیزی آنها را از هم متمایز کرده است ؟
اگر دقت کنیم ، در می یابیم که زنبور عسل ، تمام تلاشش صرف خودش نمی شود ، و خیرش به بقیه هم می رسد .
با تلاش بسیاری مسیرهای طولانی را پرواز می کند و شهد گلها را جمع کرده و سپس در بدن خودش به عسل تبدیل می نماید و بعد
ذخیره سازی کرده و علاوه بر خودش ، دیگران نیز از آن استفاده می کنند .
اما مورچه !!!
فقط جمع می کند و در جایی هم ذخیره می کند که دست هیچ موجود دیگری غیر از خودش به آن نمی رسد و سپس فقط می خورد !
هیچ فرایند مثبت و پویایی در این بین از او سر نمی زند ، و فقط مصرف کننده است .
چیز جدیدی تولید نمی کند و همان چیزهایی را که جمع کرده فقط می خورد .
پس اگر بخواهیم مثل زنبور باشیم :
1- باید تلاش فراوان در جمع آوری بهترین شهد ها داشته باشیم .
2- آنها را تبدیل به مواد مصرفی مفید کنیم ، تا مورد استفاده برای همگان باشد (چون شهد را فقط خودش می تواند بخورد اما عسل را همه) .
3- طوری ذخیره سازی کنیم که به همه بتوان رساند و فقط به فکر خودمان نباشیم .
نتیجه آخر را از حدیث دیگری می گیریم که حدیث بالا بهتر برایمان شرح می دهد :
امام علی (ع) فرمودند : کونوا کالنحل فی الطیر لیس شئ من الطیر الا و هو یستضعفها و لو علمت الطیر ما فی اجوافها من البرکه لم تفعل بها ذلک .
مانند زنبور عسل در میان پرندگان باشید ، هیچ پرنده ای نیست مگر اینکه او را خوار می پندارد ،
اما اگر پرندگان از آن برکت و نعمتی که در درون اوست آگاه بودند هرگز چنین قضاوتی نمی کردند .
(بحار الانوار ج52ص115)
4- از این حدیث نتیجه می گیریم که در اوج تواضع و فروتنی باید خیر رساند ،
حتی اگر دیگران کمترین قضاوتها را در مورد ما داشته باشند اهمیت ندهیم .
(نکته دیگری که در حدیث اخیر می بینیم ، مقایسه زنبور با خود پرندگان است ، علاوه بر قبلی که با مورچه بود ،
در این یکی نوع تعامل میان همنوعان و قضاوت های آنان در مورد خویش را می بینیم)
واقعا دریای ژرف احادیث نورانی اهل بیت (ع) جز با لذت غرق شدن حس نمی شود .

بعدشم اصلا این غیر ممکنه چون مورچه اهل این حرفا نیست و فقط برای خودش ذخیره می کنه
، اون حدیث رو می پسنده و چه خوبه که این معارف جای آموزه های پر اشتباه ما رو بگیره