[font=Times New Roman] بسم الله الرحمن الرحیم
فضايل امام علي ـ عليه السّلام ـ در كلام امام حسين ـ عليه السّلام ـ
مناظره امام حسین (ع) با انصار و تابعین
راوي نقل ميكند:
امام حسين ـ عليهالسّلام ـ اين خطبه را در جمع بسياري از انصار و تابعين و بنيهاشم كه همگي زير يك سايبان عظيم گرد آمده بودند ايراد كرد.
آن حضرت پس از حمد و ثناي الهي، فضائل امام علي ـ عليهالسّلام ـ را اين چنين بيان فرمود:
1ـ شما را به خدا سوگند، آيا ميدانيد هنگامي كه پيامبر خدا ميان ياران خود عقد اخوت و برادري برقرار ساخت علي بن ابيطالب را برادر خود قرار داد و فرمود:
«أَنتَ أخي وَ أنَا أخوكَ فِي الدُّنيا و الاخرَةِ»؟[1]
همگان گفتند: «آري بخدا سوگند همينطور است.»
2ـ فرمود: شما را بخدا سوگند آيا ميدانيد كه پيامبر جايگاه مسجد كنوني و منازل اطرافش را خريداري كرد، و مسجد را بنا كرد و در ميان مسجد منزل ساخت
و نُه منزل از براي خود و يك منزل را در وسط مسجد و براي پدرم بنا كرد و سپس درب همة راهروهايي را كه به مسجد باز ميشد بست و تنها درب خانة
علي ـ عليهالسّلام ـ را بازگذاشت و در اين باره كساني مانند ابن عباس زبان به اعتراض گشودند و حضرت در جواب اعتراض آنان فرمود:
«ما أنَا سَدَدْتُ أبْوابكُمْ وَ فَتَحْتُ بابَهُ، و لكِنَّ الله اَمَرَني بسَدِّ ابْوابِكُمْ وَ فَتْحِ بابِهِ»
يعني من از روي ميل خود درب خانههاي شما (را كه به مسجد باز ميشد) نبستم و نيز درب خانة علي را به ميل شخصي خود نگشودم بلكه خداوند متعال
به من فرمان داده است كه درب خانههاي شما را ببندم، و درب خانة علي را بگشايم.
همگان گفتند: «آري بخدا سوگند»
3ـ مگر پيامبر تمامي مردم راـ به غير از علي ـ عليهالسّلام ـ از خوابيدن در مسجد نهي نفرمود در حاليكه علي ـ عليهالسّلام ـ در مسجد جنب ميشد، مگر
فرزندان علي ـ عليهالسّلام ـ در خانة پيامبر متولد نشدند؟
همگان گفتند: «آري بخدا سوگند.»
4ـ آيا قبول داريد كه عمربن خطاب بسيار حريص بود كه روزنهاي به اندازة چشمش از منزلش به درون مسجد پيامبر باز بگذارد،
لكن حضرت رسول ـ صليالله عليه و آله ـ حتي اين اندازه را نيز از او منع فرمود، و سپس خطابهاي ايراد كرد و فرمود:
«اِنَّ اللهَ اَمَرَني أنْ اَبْنِيَ مَسْجِدَاً طاهِراً، لا يَسْكُنُهُ غَيْري وَ غَيْرُ أخي وَ بَنيه»؟
يعني: «خداوند مرا فرمان داده است كه مسجدي پاكيزه و طاهر بسازم و بجز خودم و برادرم علي ـ عليهالسّلام ـ و فرزندانش كسي ديگر را در آن سكونت ندهم؟»
همگان گفتند: آري بخدا سوگند كه فرمود.»
5. شما را بهخدا سوگند ميدهم، مگر پيامبر علي ـ عليه السّلام ـ را در روز غديرخم به مقام رهبري منصوب نفرمود و رهبري و ولايت او را با ندايي بلند به
مردم نرسانيد، و نفرمود:
«لِيَبلُغَ الشاهِدُ الغائَبَ»؟ حاضران نصب علي ـ عليه السّلام ـ را به مقام ولايت و وصايت و امامت به اطلاع غائبان برسانند؟[2]
6. شما را بهخدا سوگند آيا ميدانيد كه رسول خدا ـ صليالله عليه و آله ـ در جنگ تبوك به علي ـ عليهالسّلام ـ فرمودند:
«اَنْتَ مِنّي بمنزلةِ هارونَ مِنْ مُوسي وَ أنْتَ وَليُّ كُلِّ مُؤْمِنٍ مِنْ بَعْدي»؟
يعني يا علي! تو نسبت به من همچون هارون نسبت به موسي هستي و پس از من تو سرپرست هر مؤمني هستي.
همگان يك صدا گفتند: «آري بخدا سوگند كه فرمود.»
7. شما را بهخدا سوگند ميدهم، آيا ميدانيد كه پيامبر خدا ـ صليالله عليه و آله ـ هنگامي كه نصاراي نجران را به مباهله دعوت نمود، كسي را جز علي و
همسرش فاطمه و دو پسرش (من و برادرم حسن) همراه خود جهت مباهله نبرد؟
8. شما را به خدا سوگند آيا ميدانيد كه در روز جنگ خيبر، رسول خدا ـ صليالله عليه و آله ـ پرچم جنگ را به علي ـ عليهالسّلام ـ سپرده و فرمود:
«لَأدفَعَهُ اِلي رَجُلٍ يُحِبُّهُ اللهُ و رَسُولُهُ وَ يُحِبُّ اللهَ وَ رَسولَه» كَرّارٌ غَيْرُ فرّارٍ يَفْتَحُها اللهُ عَلي يَدَيْهِ»
پرچم را به كسي خواهم سپرد كه خدا و رسولش او را دوست ميدارند و او نيز خدا و رسول خدا را دوست دارد، پي در پي حمله خواهد كرد و فرار از دشمن
در قاموس وجودش نيست، و خداوند اين قلعة مستحكم را بدست او بزودي فتح خواهد كرد.
همه گفتند: «آري بخدا سوگند كه فرمود.»
9. آيا ميدانيد كه رسول خدا ـ صليالله عليه و آله ـ سورة برائت را به وسيلة علي ـ عليهالسّلام ـ براي اهل مكّه فرستاد و فرمود:
«لا يَبْلُغُ عَنّي اِلاّ اَناَ أوْ رَجُلٌ مِنّي»
كسي نميتواند از جانب من ابلاغي به امت برساند جز خودم يا شخصي كه از من باشد. [3]
همگي گفتند: «آري بخدا سوگند.»
10. آيا ميدانيد كه هيچ مشكلي براي پيامبر پيش نيامد مگر آنكه همه جا براي حل مشكلات بخاطر اعتمادي كه به علي ـ عليهالسّلام ـ داشت
او را جلو ميانداخت.
11. و آيا خبر داريد كه رسول خدا ـ صليالله عليه و آله ـ هيچگاه علي ـ عليهالسّلام ـ را با نامش صدا نزد، بلكه هر گاه او را ميطلبيد ميفرمود:
«يا أخي» اي برادرم و يا ميفرمود: «أُدْعُوا لي أخي» برادرم را بياوريد؟»
12. آيا ميدانيد كه رسول خدا ـ صليالله عليه و آله ـ هنگامي كه ميان علي و جعفر و زيد قضاوت كرد، پس از آن فرمود:
«يا عليُّ أنتَ مِنّي وَ أنَا مِنْكَ وَ أنْتَ وَليُّ كُلِّ مُؤمِنٍ بَعْدي»؟
يا علي! تو از مني و من از توأم و تو پس از من سرپرست هر مؤمني هستي.
13. آيا ميدانيد كه علي ـ عليهالسّلام ـ همه روزه با پيامبر خلوت داشت و شبها بر او وارد ميگشت و هر گاه از پيامبر چيزي درخواست ميكرد به او ميداد
و هر گاه هم درخواست نميكرد، پيامبر ـ صليالله عليه و آله ـ خود نياز او را برطرف ميساخت؟
14. آيا ميدانيد كه پيامبر ـ صليالله عليه و آله ـ علي ـ عليهالسّلام ـ را بر «جعفر» و «حمزه» برتري داد، در آن هنگام كه به فاطمه ـ عليهاالسّلام ـ فرمود:
«زَوْجُكِ خَيْرُ اَهْلِ بَيْتي، أقْدَمُهُمْ سِلْماً وَ اَعْظَمُهُمْ حِلْماً وَ اَكْثرُهُمْ عِلْماً»؟
همسرت بهترين فرد اهلبيت من است، پيش از همه اسلام اختيار كرده، از همگان بردبارتر است و از همگي دانشمندتر است.
15. آيا ميدانيد كه رسول خدا ـ صليالله عليه و آله ـ فرمودند:
«أنَا سَِيدُّ ولدِ آدم أخي عَليٌ سَيدُ العَرَبِ وَ فاطِمَة سيدةِ نساءِ أهلِ الجنّةِ و الحسنُ و الحسينُ ابناي سَيِّد اشبابِ أهلِ الجَنَّةِ»؟
من سرآمد فرزندان آدم هستم و برادرم علي سرآمد عرب است، و فاطمه سرآمد زنان بهشت است و پسرانم حسن و حسين، سرآمد جوانان بهشتاند.
گفتند: «آري بخدا سوگند.»
16. آيا ميدانيد كه پيامبر خدا ـ صليالله عليه و آله ـ به علي ـ عليه السّلام ـ فرمان داده بود كه جنازة حضرتش را او غسل دهد؛ و به او خبر داده بود كه
جبرئيل هنگام غسل دادن به علي ـ عليهالسّلام ـ ياري خواهد كرد؟
17. آيا ميدانيد كه رسول خدا ـ صليالله عليه و آله ـ در آخرين خطبهاي كه ايراد كرد فرمود: «من در ميان شما دو چيز گرانبها بجاي ميگذارم، كتاب خدا و
اهل بيتم؛ اگر به اين دو چنگ زنيد هرگز گمراه نشويد»؟
آنگاه حضرت چيزي را از آيات قرآني و يا احاديث نبوي كه در شأن علي ـ عليهالسّلام ـ بخصوصهـ و يا دربارة اهل بيت ـ عليهمالسّلام ـ وارد شده بود باقي نگذاشت،
مگر اينكه حاضران را دربارة آن سوگند ميداد،
و اصحاب همه ميگفتند: «آري بخدا سوگند اين مطالب را شنيدهايم»
و تابعان اصحاب ميگفتند: «آري بخدا سوگند فلان كس و فلاني كه مورد اطمينان من هستند اين مطلب را براي من گفتهاند».
در آخر، امام ـ عليهالسّلام ـ چنين گفت:
18. شما را به خدا سوگند آيا اين حديث را از پيامبر اكرم ـ صليالله عليه و آله ـ شنيدهايد كه فرمود:
«مَنْ زَعَمَ اَنَّهُ يُحِبُّني وَ يُبْغِضُ عَلِيّاً فَقَدْ كَذَبَ، لَيْسَ يُحِبُّني وَ يُبْغِضُ عليّاً» فقالَ لَهُ قائلٌ: يا رسولً اللهِ وَكيفَ ذلكَ؟
قالَ ـ صليالله عليه و آله ـ لانّه منّي و أنا مِنْهُ، مَنْ اَحَبَّهُ فَقَدْ اَحَبَّني وَ مَنْ اَحَبَّني فَقَدْ اَحَبَّ اللهَ وَ مَنْ اَبْغَضَهُ فَقَدْ اَبْغضَني وَ مَنْ اَبْغَضَني فَقَدْ اَبْغَضَ اللهَ»؟
هر كس گمان ميكند كه مرا دوست دارد، در حاليكه علي را دشمن ميدارد دروغ ميگويد، زيرا نميشود كسي كه علي را دشمن دارد مرا دوست داشته باشد.
شخصي به حضرت عرضه داشت: «يا رسول الله ـ صليالله عليه و آله ـ چرا چنين چيزي نا ممكن و نشدني است. »
حضرت فرمود: «زيرا علي از من و من از علي هستم، هر كس علي را دوست بدارد مرا دوست داشته است و هر كس مرا دوست بدارد خداوند را دوست داشته
است، هر كس علي را دشمن دارد، مرا دشمن داشته، و هر كس مرا دشمن گيرد خداي را دشمن گرفته است.»
در اين جا سخنان حضرت پايان يافت و جمعيت پراكنده شدند، در حالتي كه در فكري عميق فرو رفته بودند. [4]
-------------پی نوشت------------
[1] . اين حديث را سبط ابن جوزي نيز كه از علماي معروف اهل سنت است در صفحه 24، سطر آخر از كتاب خود نقل كرده است.
[2] . علامه اميني در كتاب «الغدير» عده بسياري از راويان غدير را از صحابه و تابعين و دانشمندان اهل سنّت يادآوري فرموده است و از جمله روايتي كه در جلد اوّل صفحة 33 از «زهري» نقل ميكند كه: پيامبر سه مرتبه فرمود: «آگاه باشيد كه حاضران بايد جريان نصب علي ـ عليه السّلام ـ به ولايت و امامت و واقعه غدير را به غائبان برسانند.»
[3] .چون آيات آغازين سورة برائت بر پيامبر(ص) نازل شد، پيامبر آن آيات را به ابيبكر داده و فرمود: «به سوي مكه برو و اين آيات را در روز عيد قربان در «مني» براي مردم قرائت كن.» چون ابوبكر حركت كرد، جبرئيل بر رسول خدا(ص) نازل گشت و گفت: «يا محمد، كسي حق ندارد از جانب تو رسالتي ايفا كند جز شخص خودت يا كسي كه از تو باشد» پس رسول خدا(ص) علي(ع) را سوار بر شتر مخصوص خود كرده و بدنبال ابوبكر فرستاد. علي(ع) در منطقة «روحاء» به ابيبكر رسيد و آيات را از او پس گرفت. ابوبكر با ناراحتي بسوي پيامبر(ص) برگشت و گفت: «يا رسول الله آياخدا دربارة من چيزي نازل كرده بود؟». حضرت فرمود: «نه! لكن به من فرمان داد كه نبايد از طرف من كسي پيامي برساند جز خودم يا كسي كه از من باشد. و چون تو از من نيستي صلاحيّت اين كار را نداري.» (مؤلف).
[4] . كتاب سليم بن قيس ،ص 165، طبع نجف.
»» مناظرات ائمه (ع) ، پيرامون امامت ««
مدیر انجمن: شورای نظارت
ارسال پست
تعداد پست ها:1
• صفحه 1 از 1

-
- سپاسهای ارسالی: 7581 بار
- سپاسهای دریافتی: 6236 بار
- تماس:
ارسال پست
تعداد پست ها:1
• صفحه 1 از 1
پرش به
- بخش داخلی
- ↲ قوانين و اخبار سايت
- ↲ سوال ، پيشنهاد و انتقادها
- ↲ سرویس میزبانی وب - ETEGHADAT Web Hosting
- گنجینه ثـقلیـن
- ↲ قرآن مجید
- ↲ متن و ترجمه قرآن کریم
- ↲ تفسیر
- ↲ علوم قرآنی
- ↲ اهل بيت (عليهم السلام)
- ↲ پيامبر اکرم (صلّي الله علیه و آله و سلّم)
- ↲ اميرالمومنين علي (علیه السّلام)
- ↲ فاطمة الزهراء (سلام الله علیها)
- ↲ امام حسن مجتبی (علیه السّلام)
- ↲ امام حسین (علیه السّلام)
- ↲ امام زین العابدین (علیه السّلام)
- ↲ امام محمد باقر (علیه السّلام)
- ↲ امام جعفر صادق (علیه السّلام)
- ↲ امام موسي کاظم (علیه السّلام)
- ↲ امام رضا (علیه السّلام)
- ↲ امام جواد (علیه السّلام)
- ↲ امام هادی (علیه السّلام)
- ↲ امام حسن عسکری (علیه السّلام)
- ↲ صاحب الزمان (عجّل الله تعالي فرجه الشّریف)
- ↲ حديث
- ↲ نهج البلاغه
- ↲ صحیفه سجادیه
- ↲ خطابه غدیر
- ↲ ادعيه و زيارات
- ↲ علوم حدیث
- اصـول ديــن
- ↲ خدا شناسی
- ↲ عدل
- ↲ پیغمبر شناسی
- ↲ امام شناسی
- ↲ مهدویت (عج)