اَللهم ارزقني فيه الذهن و التنبيه و باعِدني فيه من السَّفاهة و التَّمويه و اجعل لي نَصيبا مِن كُل خَير تُنَزلُ فيهِ ،بِجودك يا اجود الاجودين بار خدايا در اين روز بر من هوشياري روزي كن و از بي عقلي و دروغ آرائي دور نما و بر من بهره اي از هر خيري كه نازل مي كني قرار ده،به بخشش تو اي بخشنده ترين بخشندگان
*************آموزه اخلاقي دعا
اهميت و ضرورت خردورزي 1- دوري ازانديشه هاي نادرست علي بن الحسين(ع) فرمود:در شگفتم از كسي كه در آنچه مي خورد ،مي انديشد اما در انديشه هاي خود دقت نمي كند.شكمش را از غذاهاي ناسالم دور مي كند،اما انديشه اش رادر برابر آنچه مي خواهد رها مي كند.[SIZE=85](1) 2- راهنمائي به سوي نيكيها امام سجاد(ع) فرمود:عقل ،راهنمائي به سوي نيكيهاست و هواي نفس مركب گناهان و فهم ،ظرف عمل و دنيا،بازار آخرت است.[SIZE=85](2) [COLOR=#548dd4]************آثار خردمندي تصديق نكردن هر سخني امام صادق(ع) فرمود:هرگاه خواستي در يك مجلس مردي را در خردمندي اش بيازمايي ،در بين گفتگويت با او ،از چيزي كه نبايد بشود خبر ده(مطلب غير منتظره اي بگو) .آن گاه كه آن را انكار كرد بدان كه عاقل است و اگر آن را تصديق نمود بدان كه احمق است.(3) ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ1-بحار الانوار ج1 ص218 2-ارشاد القلوب ص127 3-بحار الانوار ج1ص130 [COLOR=#366092] يا لا اله الّا انت الغوثخلّصنامن النار رب
اَللهم اَعِنّي فيه عَلي صيامه و قيامه و جَنبني فيه مِن هَفَواته و آثامه و ارزُقني فيه ذكرك بدوامه بتوفيقك يا هادي المضلّين
بار خدايا!در اين روز مرا بر روزه و نماز ياري كن و از لغزشها و گناهان اين روز مرا دور ساز و ياد خود را هميشه روزي ام كن ،با توفيق تو اي راهنماي گمراهان ــــــــــــــــــــــــــ***ـــــــــــــــــــــــــ
[COLOR=#548dd4]شايستگي افراط در ذكر خدا "يا ايّها الّذين آمنوا اذْكروا الله ذكراً كثيراً " اي كساني كه ايمان آورده ايد خدا را بسيار ياد كنيد.[COLOR=#4f6128]1 [COLOR=#1d1b10] *** [COLOR=#1d1b10][COLOR=#548dd4] ــذكر خدا در همه حال "وَاذكُر رَبَّكَ في نَفسك تَضَرُّعاً و خيفَةً " پروردگارت را در نفس خود از روي زاري و ترس بياد آور2 *** [COLOR=#632423]"كساني كه خدا را ياد مي كنند در حالي كه ايستاده ،نشسته و خوابيده اند و در خلقت آسمانها و زمين تفكر مي كنند.3 [COLOR=#632423] [COLOR=#632423][COLOR=#548dd4] ـــــــــــــــــــ***ـــــــــــــــــــ آثار ياد خدا
1[COLOR=#953734].از بهترين نيكيهاامام علي(ع) فرمود:نيكي به يتيم از بهترين نيكيهاست.1
2.عاقبت ظلم به يتيم
امام علي(ع) :ظلم به يتيمان و مردان و زنان بي همسر باعث فرو فرستادن عذاب و باز ستاندن نعمتها از دارندگان آن مي شود.2 ــــــــــــــــــــــــــــــ دستگيري از نيازمند
ــارمغان بهشت امام كاظم(ع) :[COLOR=#974806]اطعام دهيد وسلام را منتشر سازيد ،و آنگاه كه مردم به خواب رفته اند نماز بخوانيد تا به بهشت در آئيد.3
ـــحقيقت ايمان پيامبر(ص) فرمود: اي علي سه چيز نشانه ايمان است ؛انفاق در حد توان،رعايت برابري و انصاف با مردم و بخشش علم به آموزنده علم 4
ــــــــــــــــــــــــــــــــ توشه آخرت "زُهري"مي گويد:شب هنگام مردي را ديدم كه در تاريكي كوله بار سنگيني به دوش گرفته
نزديك رفتم ،ديدم امام سجاد(ع) است .سلام كردم و گفتم اين موقع شب كجا مي رويد و اين بار
چيست؟حضرت فرمود:مقداري آذوقه است و مي خواهم سفر بروم و آن جائي مي روم كه محفوظ
بماند تا موقع سفر با خود ببرم. گفتم يا مولا ،اين فرد غلام من است ،اجازه دهيد او بار را حمل كند.
امام نپذيرفت .گفتم اجازه دهيد خودم حمل كنم .امام فرمود تو را سوگند مي دهم كه مانع نشوي .
پس از چند روز خدمت امام رسيدم و پرسيدم :آن شب در كوچه هاي مدينه مي رفتيد و فرموديد كه
عازم سفريد ،امّا هنوز كه در مدينه ايد؟
امام فرمود:سفري كه گفتم سفر آخرت بود و توشه اي كه
گفتم توشه آخرت،آن را به نيازمندان دادم تا محفوظ بماند كه موقع مرگ دستم خالي نباشد. 5 ــــــــــــــــــــــــــــ 1 غرر الحكم ج6 ص44 2غررالحكم ج4 ص281 3 مستدرك الوسائل ج6 ص328 4 بحار الانوار ج74 ص44 5 علل الشرايع/شيخ صدوق ج1
اللهم اجعل لي فيه نَصيبا مِن رحمتك الواسعة و اهدني فيه لِبراهينك الساطعة و خُذ بِناصيتي الي مرضاتك الجامعة بِمحبتك يا امل المشتاقين
بار خدايا در اين روز بهره اي از رحمت گسترده ات را بر من قرار ده و نشانه هاي درخشانت را سبب راهنمائي ام گردان و مرا به سوي خشنودي هاي كاملت هدايت كن ،با عشق تو اي آرزوي آرزومندان ـــــــــــــــــــــــــــ***ـــــــــــــــــــــــــــ آموزه اخلاقي دعا عوامل عاقبت به خيري
1. تفكر و انديشهمولا علي(ع) فرمود:هركس زياد تفكر كرد عاقبت به خير مي شود. 1
2. تقدم انديشه بر عمل [COLOR=#974806]علي(ع) : هرگاه تفكر كردن را بر همه ي كارهايت مقدم كردي ،عاقبت كارهاي تو نيكو خواهد شد.2
3.بصيرت در كار علي(ع):دورانديشترين مردم كسي است كه بصيرت و تفكر درعاقبت كار خود ،شعار و ديدگاه او باشد.3
4.ارزش عاقبت نيك علي (ع) : كاري كه دوست داشته نشود ولي عاقبتش ستايش شود بهتر است از كاري كه دوست داشته شود ولي عاقبت آن كار ختم بخير نشود. 4 ــــــــــــــــــــــــــ***ــــــــــــــــــــــ فضيل عيّاضي ديگر
عالمي پارسا از زيارت عتبات عاليات بر مي گشت بين راه راهزنان به قافله حمله كردند وهمه چيز را غارت كردنداين عالم دستنوشته هايي داشت كه هنوز چاپ نشده بود .عالم مي گفت :رفتم پيش يكي از راهزنان ،گفتم كتابي در بين اثاثيه داشتم كه به درد شما نميخورد اگر ممكن است به من برگردانيد.او جواب داد ما رئيس داريم بايد به او بگويي سراغ ريئس دزدان رو گرفتم ،ديدم پشت تپه اي سجاده انداخته . نماز مي خواند! تعجب كردم كه در اين بيابان چگونه كسي كه كارش دزدي است اينگونه با خدا خلوت كرده است؟ جلو رفتم و خواهش كردم كه كتاب مرا پس دهند . او نگاهي به من كرد و چون ديد اهل علم هستم دستور داد همه ي اموال كاروانيان را باز گردانند . از او سؤال كردم كه اگر دزد است ديگر اين نماز وسط بيابان چيست؟ جواب داد :من همه رشته ها را بين خود و خداي خود گسسته ام غير از يك رشته و آن نماز است كه نگذاشتم پاره شود.اموال را بار شترها كرديم و كاروان حركت كرد
چند سالي از ماجرا گذشت و ما مجددا به عتبات رفتيم روزي كنار ضريح مقدس امام حسين(ع) بودم كه يكنفر به چشمم آشناآمد .او هم متوجه من شد پرسيد مرا مي شناسي؟ گفتم به نظرم چهره تان آشناست گفت :من همان رئيس دزدها هستم كه چند سال پيش...
خيلي تعجب كردم .به من گفت:"همان رشته اي كه آن روز بين من و خدا بود مرا از منجلاب بيرون كشيد و سبب توبه من شد .همه ي اموال را ردمظالم كردم و از عمل خود برگشتم.! 5 ــــــــــــــــــــــــــــــ 1.غررالحكم ج5ص214 2.همان ج3ص162 3.همان ج2ص455 4.همان ج6ص122 [SIZE=85]5.كفايةالواعظين [SIZE=85] [SIZE=85][SIZE=150] [SIZE=170]اَلّلهُمَّ اجْعَلْ عَواقِبِ اُمورَنا خَيرًا
اجعلني فيه مِن المتوكلين عليك و اجعلني فيه مِن الفائزين لَديك و اجعلني فيه مِن المقربيناليك بإحسانك يا غاية الطالبين
پروردگارا در اين روز مرا از اعتماد به خودت بهره مند كن و مرا از رستگاران در راهت قرار ده و از نزديكان خود گردان ،با لطف تو اي نهايت جويندگان ـــــــــــــــــــــــــــ***ـــــــــــــــــــــــــ آموزه اخلاقي دعا ضرورت توكل و آثار آن
1[COLOR=#974806]."و عَلي الله فَليتوكّل المؤمنون " و مومنين بايد بر خدا توكل كنند 1
2.پس هرگاه عزم كاري كردي بر خدا توكل كن كه خدا توكل كنندگان را دوست دارد .2
3."و مَن يتوكل علي الله فهُو حَسبُهُ"و هركس بر خدا توكل كند خدا او را بس است 3
.روزي خوردن از مجراي غير منتظره پيامبر اكرم(ص) فرمود: كسي كه به خدا دل ببندد ،خدا كفايت امور زندگيش را ميكند و از جايي كه به فكرش نمي رسد ،روزيش را مي رساند و آنكس كه به دنيا دل ببندد ،خدا كارش را به دنيا وا مي گذارد. 3 ــــــــــــــــــــــــــــــ***ـــــــــــــــــــــــــــ
[COLOR=#4f81bd]توكل راستين
امير المؤمنين (ع) روزي از كنار گروهي عبور كرد و ديد كه آنان سالم و تندرست در گوشه اي از مسجد
نشسته اند .امام فرمود شما كيستيد ؟گفتند ما توكل كنندگان هستيم . حضرت فرمود:بلكه شما
خورندگان هستيد ،اگر توكل دار يد ، توكلتان شما را به كجا رسانده است گفتند؟
اگر بيابيم مي خوريم و اگر نيابيم صبر مي كنيم.حضرت فرمود:نزد ما سگها هم چنين ميكنند .
گفتند پس ما چه كنيم ؟
حضرت فرمود:آن گونه كه ما مي كنيم .گفتند شما چه ميكنيد حضرت فرمود:هرگاه بيابيم مي بخشيم
و اگر نيابيم شكر خدا را به جا مي آوريم .4 ــــــــــــــــــــــــــــــــ آل عمران/160 2.آل عمران 3.طلاق/3 4.[SIZE=85]مستدرك السا يل ج57ص[SIZE=85]278
[COLOR=#548dd4] واجْعَل لِساني بِذِكركَ لَهِجًا و قَلبي بِحُبِّكَ مُتَيَّمًا