تناقض در معنای ظاهری دو آیه

مدیر انجمن: شورای نظارت

ارسال پست
Senior Member
Senior Member
محل اقامت: قم
سپاس‌های ارسالی: 102 بار
سپاس‌های دریافتی: 283 بار
تماس:

تناقض در معنای ظاهری دو آیه

پست توسط Hamed_53 »

مبارکه نور آیه 32 و 33

وَ أَنكِحُواْ الْأَيَامَى‏ مِنكمُ‏ْ وَ الصَّالِحِينَ مِنْ عِبَادِكمُ‏ْ وَ إِمَائكُمْ إِن يَكُونُواْ فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ وَ اللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ(32)
وَ لْيَسْتَعْفِفِ الَّذِينَ لَا يجَِدُونَ نِكاَحًا حَتىَ‏ يُغْنِيهَُمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ … .
مردان و زنان بى‏همسر خود را همسر دهيد، همچنين غلامان و كنيزان صالح و درستكارتان را اگر فقير و تنگدست باشند، خداوند از فضل خود آنان را بى‏نياز مى‏سازد خداوند گشايش‏دهنده و آگاه است!(32)
و كسانى كه امكانى براى ازدواج نمى‏يابند، بايد پاكدامنى پيشه كنند تا خداوند از فضل خود آنان را بى‏نياز گرداند!... .

بين اين دو آيه تناقض بنظر ميآيد زيرا كه در آيه اول گويد اگر از فقر نتوانستيد ازدواج كنيد خدا شما را بى‏نياز ميگرداند. و آيه دوم گويد اگر فقيريد عفّت خود را نگاه داريد و ازدواج نكنيد تا وقتى كه غنى گرديد.
يك جا ميگويد ازدواج بكنيد و از فقر نترسيد و يك جا ميگويد نكنيد تا وقتى غنى گرديد
میخواستم خیلی واضح و روان به این تناقض ظاهری جواب بدهید
یا علی
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ٌٌٌٌٌٌ[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]

چون گفتی بنده ای به بندگی اش پایبند و چون خواندی به خداوندی اش به احکامش محکم...

Administrator
Administrator
سپاس‌های ارسالی: 10691 بار
سپاس‌های دریافتی: 5476 بار
تماس:

Re: تناقض در معنای ظاهری دو آیه

پست توسط Mohsen1001 »

باسمه تعالی

سلام خدمت شما دوست عزیز :D

این موردی که شما بیان کردید تناقض نیست ، یک اشتباه در برداشت و ترجمه هست.

شما می گویید :
  اين دو آيه تناقض بنظر ميآيد زيراكه در آيه اول گويد اگر از فقر نتوانستيد ازدواج كنيد خدا شما را بى‏نيازميگرداند. و آيه دوم گويد اگر فقيريد عفّت خود را نگاه داريد و ازدواجنكنيد تا وقتى كه غنى گرديد.
يك جا ميگويد ازدواج بكنيد و از فقر نترسيد و يك جا ميگويد نكنيد تا وقتى غنى  

ترجمه این دو آیه از تفسیر المیزان :

دختران و پسران و غلامان و كنيزان عزب خود را اگر شايستگي دارند نكاح نماييد كه اگر تنگدست باشند خدا از كرم خويش توانگرشان كند كه خدا وسعت بخش و دانا است ( 32) .
و كساني كه وسيله نكاح كردن ندارند به عفت سر كنند تا خدا از كرم خويش از اين بابت بي نيازشان كند ...

در ایه اول :

و عده جميل و نيكويي است كه خداي تعالي داده ، مبني بر اينكه از فقرنترسند كه خدا ايشان را بي نياز مي‏كند و وسعت رزق مي‏دهد ، و آن را باجمله و الله واسع عليم تاكيد كرده
.

و در ایه دوم :

و مراد از نيافتن نكاح ، قدرت نداشتن بر مهريه و نفقه است .

و معناي آيه اين است كه كساني كه قدرت بر ازدواج ندارند از زنا احتراز بجويند تا خداوند ايشان را از فضل خود بي نياز كند
.(به گفته علامه طباطبایی)

---------

خداوند در ایه دوم به کسانی اشاره میکند که به هر علت نتوانستند جنبه فقر خود را نادیده بگیرند و ازدواج کنند تا از فضل خدا بهره مند شوند.

در اینجاست که خداوند به این دسته میفرماید در اینصورت تقوی پیشه کنید (از عوامل نامشروع دوری کنید) تا خدا از فضل خود شما را بی نیاز کند.

یعنی خداوند به حالت دوم مساله پرداخته کسانی که درصورت فقر ازدواج نمیکنند. چون همه که به این فرمان خدا عمل نمیکنند و در عین فقر ازدواج نمیکنند چون از دید عقل خود نگاه میکنند و فکر میکنند از پس مخارج زندگی بر نمی ایند و ازدواج نمیکنند. اینجاست که مصداق ایه دوم میشوند و باید تقوی و صبر پیشه کنند.

پس در هر دو صورت که در دو آیه اشاره شده فضل خداوند هست که مورد تاکید قرار گرفته است .

یعنی در هر دو مورد فضل خداوند شامل حال این اشخاص میشود.

پرواضح است که تناقضی وجود ندارد.

موفق باشید و در پناه خداوند تصویر
Junior Member
Junior Member
سپاس‌های ارسالی: 50 بار
سپاس‌های دریافتی: 78 بار

پست توسط hagh joo »

به نام خدا

با سلام و درود

فيوضات الهي هميشگي بوده و تمامي مخلوقات را در بر ميگيرد .

ولي مسئله اي كه دراين ميان است ، شرايط و باطنيات هر مخلوق بطور جداگانه مي باشد .

خداوند متعال يكي را با سلامتي مورد لطف قرار مي دهد و عاقبت بخيري ديگري را در بيماري ،

يكي را شرايط گناه را از او بر ميدارد و با توانگري او را مي آزمايد ( انفاق ، پرداخت خمس و زكات و.. )

و يكي را شرايط گناه را برايش فراهم ميكند تا آزموده شود و آبديده گردد . همچون شيخ رجبعلي خياط كه گفته ميشود در جواني دختري زيبا ايشان را در خانه اي خلوت تنها گير انداخته و از او تقاضاي نزديكي ميكند وچگونگي برخورد جناب شيخ با اين قضيه از زبان خودش به روايت از كتاب كيمياي محبت –

(( با خودم گفتم : رجبعلي ! خدا ميتواند ترا خيلي امتحان كند ، بيا تو يكبار خدا رو امتحان كن ! و از اين حرام آماده و لذت بخش به خاطر خدا صرفه نظر كن . سپس به خدا عرضه داشتم : خدايا ! من اين گناه را براي تو ترك ميكنم ، تو هم مرا براي خودت تربيت كن . ))

و از آن به بعد چشم دل جناب شيخ باز شده و مراحل ترقي به قرب الهي را ميپيمايد .

البته فكر ميكنم شما از اول هم موضوع برايتان روشن بود ولي خواستيد تلنگري به ما زده و ما را به خود بياوريد . تا قدري در آيات الهي با تامل و تفكر بيشتري بنگريم . از اين بابت از شما متشكرم

اللهم عجل لوليك الفرج

اللهم عجل لوليك الفرج
Senior Member
Senior Member
تماس:

پست توسط Hamed_53 »

Mohsen1001 نوشته شده:باسمه تعالی
این موردی که شما بیان کردید تناقض نیست ، یک اشتباه در برداشت و ترجمه هست.

با تشکر
بنده عرض کردم تناقض ظاهری یعنی ظاهرا، و معتقدم یک همخوانی باطنی در آیات هست که آن را از اساتید پرسیدم
بنده تفاسیر «المیزان، نمونه، نور، انوار درخشان و ... »را مطالعه کردم اما اشاره ای به سوال حقیر نشده بود.
در المیزان و آیات الاحکام دستیابی به نکاح را مهریه و نفقه نام برده و در بیان السعاده هر چه که نیاز برای ازدواج باشد از جمله مهریه مسکن ....
بنده حقیر از تفاسیر و تامل در آیات فوق الذکر و شرایط امروزی جامعه به چند جواب برای رفع این اشکال رسیده ام اما چون در تفسیری آن ها را نیافتم اجازه بیان آن را به خود ندادم و ترجیح دادم از اساتید سوال بپرسم ولی ا اگر دوستان نیاز ببینند و امر کنند آنها را هم مطرح می کنم

خداوند در ایه دوم به کسانی اشاره میکند که به هر علت نتوانستند جنبه فقر خود را نادیده بگیرند و ازدواج کنند تا از فضل خدا بهره مند شوند.
در اینجاست که خداوند به این دسته میفرماید در اینصورت تقوی پیشه کنید (از عوامل نامشروع دوری کنید) تا خدا از فضل خود شما را بی نیاز کند.
یعنی خداوند به حالت دوم مساله پرداخته کسانی که درصورت فقر ازدواج نمیکنند. چون همه که به این فرمان خدا عمل نمیکنند و در عین فقر ازدواج نمیکنند چون از دید عقل خود نگاه میکنند و فکر میکنند از پس مخارج زندگی بر نمی ایند و ازدواج نمیکنند. اینجاست که مصداق ایه دوم میشوند و باید تقوی و صبر پیشه کنند.

در این جا خود سوالی پیش می آید :
وقتی خداوند منان امر به ازدواج می کند و امام صادق می فرماید هر که به خاطره ترس از فقر ازدواج نکند از ما نیست آیا مسلمانان و شیعیان مجوز این را دارند که با بهانه هایی مانند:
"من که نمی تونم برای نهار و شام توکل به زنم بدم بزاره سر سفره "، "منی که پول خودم رو ندارم یکی دیگه رو چرا بدبخت کنم"،و امثالهم ازدواج نکنند؟
اگر آیه اول عبارتی مانند "فلا جناح" یا از این قبیل عبارات بود میشد گفت که ازدواج کند بهتر است و اگر نکند ایرادی ندارد ولی عبارت امری است یعنی انجام بدهید! همسر دهید! پس امری واجب است که فقر هم توجیه آن نیست و در آیه دوم هم امر به عفاف است که عدم ازدواج توجیه آن نیست
پس نمی توان گفت که عده ای می توانند با رجوع به عقل ناقص خویش ازوداج را به علت فقر یا نداری به تعویق بیاندازند همانطور که نمیتوانند به بهانه عدم دسترسی به ازدواج و نیاز مسلم بدن به امورات جنسی عفاف را زیر پا گذارند .

امید است منظور را درست به عرض رسانده باشم. بی صبرانه منتظر جواب دوستان و اسانید هستم
یا علی

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ٌٌٌٌٌٌ[External Link Removed for Guests]

چون گفتی بنده ای به بندگی اش پایبند و چون خواندی به خداوندی اش به احکامش محکم...

Member
Member
محل اقامت: ایران
سپاس‌های ارسالی: 499 بار
سپاس‌های دریافتی: 150 بار
تماس:

پست توسط اميرسيستاني »

بنام خدا
والیستعفف الذین لا یجدون نکاحا(آیه دوم)
بدون مراجعه فی البداهه عرض می کنم
عدم وجود نکاح اعم است از نداری و سائر امورات دیگر
مانند : موارد مختلفی که به همچین شخصی دختر نمی دهند
مثلا : کم سن و سال است.برده است .سیاه چهره.یا بدقیافه.یا بیماری روانی و غیره دارد . زن طلاق داده. یا در اختلاف و در حال جدائی که چند سال رو شاخشه.و یا....
از مطالب تمامی دوستانم سپاس گزارم
التماس دعا
اللهم عجل لولیک المهدی المنتظر الفرج
السلام علیک یا بقیة الله یا خلیفة الرحمن یا امام الانس والجان
السلام علیک یا عین الحیات السلام علیک بجوامع السلام
خذ بأیدینا «آقا دست مارا بگیر»
یا أبانا إستغفر لنا ذنوبنا انا کنا خاطئین
یا أیها العزیز مسنا و أهلنا الظر و جئنا ببضاعة مزجاة فأوف لنا الکیل و تصدق علینا إن الله یجزی المتصدقین
اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم و أهلک عدوهم من الجن و الإنس من الأولین و آلآخرین
Senior Member
Senior Member
تماس:

پست توسط Hamed_53 »

بله
یکی از دلایل بنده هم همین بود و یک دلیل دیگر هم هست که اگر نیاز شد متذکر می شوم
متن شما و دلایلتان مقبول و صحیح است اما آیا تفسیر این 2 آیه فقط همین است؟؟؟؟؟؟ چون حضرت علامه در المیزان و حسینی جرجانی در آیات الاحکام نیافتن نکاح را عدم توانایی بر پرداخت مهریه و نفقه دانسته اند. پس عملا ادله ی منطقی و معقولی که فرمودید از نظر این بزرگواران در تفسیر این آیه پذیرفته نیست. متن شما و دلایلتان مقبول و صحیح است اما آیا تفسیر این 2 آیه فقط همین است. بنده هم با حرف شما موافقم ولی احساس می کنم که تفسیر یا تفاسیر دیگری نیز باشد
حقیر برداشت های خویش را از آیات فوق می نویسم اما از دوستان به شدت تقاضا دارم که آنها را مورد نقد قرار بدهید...

ٌٌٌٌٌٌhttp://www.tobeh.org

Senior Member
Senior Member
تماس:

پست توسط Hamed_53 »

با عرض معذرت
بنده موکداً تأکید می کنم که دلایل زیر برداشت بنده حقیر است و تقاضا دارم کاستی های آن را برطرف کنید و اگر ایرادی در آن هست متذکر شوید
دلیل اول دوست عزیز یاد آور شدند بنده کمی کامل تر متذکر می شوم

1- تنها دلیل برای ازدواج نکردن فقر نیست چه بسا کسی ثروتمند باشد ولی نتواند ازداج کند مثلا به دلایل زیر :
الف – پیدا نکردن مورد مناسبی که با معاییر شرعیه و عقلیه فرد هم خوانی داشته باشد
ب – موانع شرعیه مانند عده و ایراد ها و بیماری هایی که باعث عدم صحت عقد می شود و رضایت ندادن اولیا و ...
ج – از زمانی که انسان تصمیم به ازدواج می گیرد ممکن است مدتی طول بکشد (از بس مراسمات مختلف داریم) در این مدت عفاف پیشه کند

(حال اگر مبنا را نظر شریف علامه در نظر بگیریم که معتقد بودند منظور از دست نیافتن به ازدواج مشکل مالی و عدم توانایی بر پرداخت مهریه و نفقه است، میتوان دلایل زیر را ذکر کرد.)

معنای والیستعفف چییست ؟

2- ممکن است امر به عفاف همان امر به ازدواج باشد. چون یکی از بهترین راههای عفت و پاکدامنی همان ازدواج است پس برای عفاف باید ازدواج کرد آنگاه مفهوم آیه این میشود که ازدواج کنید و اگر توانایی پرداخت مهریه و نفقه را ندارید خدا شما را از فضل خود غنی می سازد.

3- عفاف را میتوان پاکدستی تعبیر کرد. یعنی پاکی از دزدی و کسب مال حرام. با در نظر گرفتن این معنی می توان گفت که خداوند می گوید اگر توانایی پرداخت نفقه و مهریه را ندارید دست به دزدی و طرق غیر شرعیه برای کسب مال نزنید و خدا شما را از فضل خود غنی میکند.

4- اگر عفاف را همان عفاف جنسی در نظر بگیریم می توان گفت: لا یکلف الله نفسا الا وسعها. توانایی و طاقت افراد متفاوت است. ممکن است فردی تجرد را بتواند 7 سال تحمل کند دیگری 10 سال و شخص دیگری 1 ماه هم دوام نیاورد و مرتکب معصیت الهی شود(البته معصیت کردن قابل توجیه نیست). آیه اول برای کسانی است که قادر به تحمل فشارهای روحی و جسمی و جنسی و حتی اجتماعی تجرد نیستند پس امر می شوند به ازدواج ولو در اوج فقر و آیه دوم برای کسانی است که میتوانند مشکلات فوق الذکر را تحمل کنند و پس عقل هم حکم میکند که عفاف پیشه کنند تا به فضل الهی شرائط مالیشان بهتر شود و آنگاه ازدواج کنند

(البته این دلایل دوم و سوم نسبت دلایل اول و آخر ضعیف تر به نظر نمی رسد ولی محتمل است .)

مجدداً متنبه می شوم که ادله فوق الذکر برداشت های شخصی حقیر می باشد که احتمال آن را برای مفهوم آیات فوق داده ام.
نظرات خود را بنویسید تا اشکالات آن مشخص شود.
یا علی

ٌٌٌٌٌٌhttp://www.tobeh.org

ارسال پست

بازگشت به “پرسش و پاسخ”