گمان نیک به خدا ؟ فرشتگان ثبت اعمال ؟

مدیر انجمن: شورای نظارت

ارسال پست
Commander
Commander
سپاس‌های ارسالی: 7581 بار
سپاس‌های دریافتی: 6236 بار
تماس:

گمان نیک به خدا ؟ فرشتگان ثبت اعمال ؟

پست توسط مائده آسمانی »

به نام خدا

سلام علیکم

امروز سر کلاس فلسفه نشسته بودیم که استاد مطلبی رو برای رفع خستگی دانشجو ها گفت که برای من جالب بود .

اتفاقا هفته پیش اول خرداد 1388 بعد از گفتمان اخبار قرآنی سیمای قرآن به روال همیشگی درسهای اخلاقی مرحوم آقای

مجتهدی رو پخش میکرد که آقای مجتهدی هم اون هفته حدیثی نقل که اونم برام جالب بود که با صحبت امروز استادمون میشد

کنار هم گذاشتش .

که باعث شد من تصویر

آقای مجتهدی گفتن که حدیث داریم که یکی از ائمه ( البته فکر میکنم اسم ائمه رو قید کردن منتها من جایی بودم که شلوغ بود

دقیق نتونستم گوش کنم ولی متن حدیث رو تقریبا فهمیدم و مطمئن هستم که درسته )

گفتن که حدیث داریم که یکی از ائمه در باره گمان نیک داشتن به خدا فرمود : شخصی را به طرف جهنم میبرن میگن داخل شو

ولی او داخل نمیشود وقتی دلیلش رو میپرسن میگه که من تا حالا گمان و ظن نیک به خدا داشتم و فکر میکردم که ادم رو به جهنم

نمیبره وگرنه گناه نمیکردم

که در این هنگام خدا میگه چون این گمان رو به من داشته به جهنم نبریدش

اتفاقا ایشون هم اگه برنامه هاشون رو دیده باشید چند بار تکرار میکنن و چند بار گفتن که گمان نیک داشته باشیم

من توی این هفته که گذشت با این حدیث در گیر بودم همش میگفتم که خب شاید به خاطر این حدیث گفته شده که ما دائما

بین خوف و رجاء باشیم .

امروز استادمون گفت که فرشتگان ثبت اعمال هر روز عوض میشن یعنی فرشته ای که امروز اعمال ما رو ثبت میکنه فردا ثبت نمیکنه

وتکراری هم نمیشه و اینکه فرشتگان روز و شب هم عوض میشن

یعنی هر روز چهار فرشته جدید کنار ما هستن برای ثبت اعمال نیک و بد ما

من دلیل این حرف استاد رو این گذاشتم که به خاطر ستار العیوب بودن و رحمانیت خدا میتونه باشه

به خاطر این عوض میشه که فرشته ثبت هیچی از ما ندونه تا پیش فرضی نداشته باشه

در راه برگشت از کلاس به خونه همش داشتم این دو تا قضیه رو باهم قیاس میکردم که

اگه خدا به خاطر گمان داشتن ما ما رو به بهشت میفرسته چه طور گمانی منظور حدیث بوده ؟

نمیخوام بگید گمان از ته دل و واقعیت و اینا چون همه اینا رو میدونم

میخوام بدونم اون موقع چه اتفاقی افتاده بوده که حضرت این حرف رو زده ؟

چون الان همه ما میگیم ما میدونیم که خدا این صفات رو داره خب گمان نیک داریم پس جهنم نمیریم

مگه میشه افریننده ای که آفریده اش رو خیلی دوست داره اونو عذاب هم بده

البته عذاب ما که سرچشمه از اعمالمون هست جزا رو میبینیم خدا که عذاب نمیده

دوم هم اینکه مگه این نیست که در قیامت اعضا ما خودشون زبون باز میکنن و همه حقایق اشکار میشه

چه نیازی به ثبت اعمال هست ؟

اگه گفتم این دوتا حدیث رو کنار هم گذاشتم برای این بود که وقتی ما گمان نیک داریم و خدا به خاطر گمان نیک ما ، مارو از جهنم

معاف کنه خب دیگه ثبت اعمال بد ما چه معنی میتونه داشته باشه ؟

اگر منبع حدیث رو هم دارید ممنون میشم برام ارسال کنید تا خودم هم در این باره تحقیق داشته باشم .

زیر سایه امام زمان (عج) موفق و پیروز باشید . تصویرتصویر
تصویر
Commander
Commander
تماس:

Re: گمان نیک به خدا ؟ فرشتگان ثبت اعمال ؟

پست توسط مائده آسمانی »

به نام خدا

سلام
.
.
.
.
.
.
ده روز گذشت
.
.
.
.
.
.
.
منتظر بمونم یا نه ؟؟؟

احتمال میدم که چون در پاسخ دادن به دوستان جز در موارد احکام شرکت نکردم کسی هم سوال بنده را جواب نمیدهد .

وقتی جواب ندادم دو تا دلیل داشتم اولا اساتید بودن ، ثانیا خودم در زمینه سوالی که پرسیده شده بود تخصص نداشتم .

هیچ اشکالی ندارد ...

بالاخره اونی که عوض داره گله نداره ...

ولی یادتون باشه ... تصویر
تصویر
Bronze
Bronze
سپاس‌های ارسالی: 3603 بار
سپاس‌های دریافتی: 1144 بار

پست توسط 110 »

[COLOR=#002060]« بسم الله الرحمن الرحيم »   [COLOR=#002060]  عليکم    
امام صادق ‏عليه السلام به نقل از پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله ميفرمايند:   [COLOR=#eeece1].
   إِنَّ آخِرَ عَبْدٍ يُؤْمَرُ بِهِ إِلَى النَّارِ فَإِذَا أُمِرَ بِهِ الْتَفَتَ فَيَقُولُ الْجَبَّارُ رُدُّوهُ فَيَرُدُّونَهُ

فَيَقُولُ لَهُ لِمَ الْتَفَتَّ فَيَقُولُ يَا رَبِّ لَمْ يَكُنْ ظَنِّي بِكَ هَذَا فَيَقُولُ وَ مَا كَانَ ظَنُّكَ بِي

فَيَقُولُ يَا رَبِّ كَانَ ظَنِّي بِكَ أَنْ تَغْفِرَ لِي خَطِيئَتِي وَ تُسْكِنَنِي جَنَّتَكَ

فَيَقُولُالْجَبَّارُ يَا مَلَائِكَتِي وَ عِزَّتِي وَ جَلَالِي وَ آلَائِي وَعُلُوِّي وَ ارْتِفَاعِ مَكَانِي مَا ظَنَّ بِي عَبْدِي هَذَا سَاعَةًمِنْ خَيْرٍ قَطُّ

وَ لَوْ ظَنَّ بِي سَاعَةً مِنْ خَيْرٍ مَا رَوَّعْتُهُ بِالنَّارِ أَجِيزُوا لَهُ كَذِبَهُ وَ أَدْخِلُوهُ الْجَنَّةَ

ثُمَّ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلي الله عليه و آله:   َيْسَ مِنْ عَبْدٍ يَظُنُّ بِاللَّهِ خَيْراً إِلَّا كَانَ عِنْدَ ظَنِّهِ بِهِ

وَ ذَلِكَ قَوْلُهُ وَ ذلِكُمْ ظَنُّكُمُ الَّذِي ظَنَنْتُمْ بِرَبِّكُمْ أَرْداكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ مِنَ الْخاسِرِين [COLOR=#400040](1)
  .   روز قيامت به آخرين كسى كه دستور ورود به دوزخ صادر مى‏شود

هنگام اجرای دستور آن بنده التفات و توجهى به خدا مينمايد.

[COLOR=#205867]خداي جبار(خطاب به ملائكه موكل)ميفرمايد:
  اين شخص را، پس او را بر مي گردانند.  
خدا به آن بنده خطاب مينمايد:
  چه مناسبت التفات و توجه نمودى ؟  
عرض ميكند:
  من گمان من به تو اين چنين نبود.  
خدا ميفرمايد:
  گمان تو به من چگونه بود ؟  عرض ميكند:
 ..   و گمان من به تو اينگونه بود که خطا و اشتباهاتم را بيامرزي و مرا در بهشت خود جايگزين فرمائى.   .  خداي جبار ميفرمايد:   .   ملائكه من به عزت و جلال خود و به نعمت‏هاى ارزنده و بلندى مقام و ارتفاع رتبه‏ام سوگند،

اين بنده من يك لحظه هم همچين گماني نسبت به من نداشته است.

و اگر تنها يك لحظه گمان نيکي به من داشت من او را به آتش نمى‏ترساندم.

همين دروغ و ادعايش را امضاء نموده و او را داخل بهشت نمائيد.   سپس حضرت فرمود:   .   بنده‏اى نيست که گمان خوب و اميد خير از خدا داشته باشد مگر اينکه خدا را با همان لطف در كنار اميدش خواهد يافت   .  و همين است مضمون آيه شريفه كه فرموده:   
وَ ذلِكُمْ ظَنُّكُمُ الَّذِي ظَنَنْتُمْ بِرَبِّكُمْ أَرْداكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ مِنَ الْخاسِرِينَ (2)

اين كيفر مطابق گمانى است كه شما در حق خدا داشتيد

و همين سوء نيت و گمان بد شما، شما را پست و خوار نمود و در نتيجه از زيانكاران شديد.  

حسين بن ابى‏ ساره مى‏گويد: از امام صادق ‏عليه السلام شنيدم كه ‏فرمودند:   .  لا يكون المؤمن مؤمناً حتّى يكون خائفاً راجياً، ولا يكون خائفاً راجياً حتى‏يكون عاملاً لما يخاف ويرجو [COLOR=#400040](3) 

مؤمن، مؤمن حقيقى نمى‏باشد، مگر اينكه ترسان و اميدوار باشد،

و ترسان ‏و اميدوار نمى‏باشد، مگر اينكه عمل كند براى آنچه مى‏ترسد و اميد مى‏برد

.  ...  و همنچنين امام محمد باقر عليه السلام فرمودند:

وجدنا في كتاب عليّ‏عليه السلام أنّ رسول اللَّه‏صلى الله عليه و آله قال على منبره:   
والذيلا إله إلّا هو مااُعطي مؤمن قطّ خير الدنيا والآخرة إلّا بحسن ظنّهباللَّه، ورجائه له، وحسن خلقه،والكفّ عن اغتياب المؤمنين،

والذيلا إله إلّا هو لا يعذّب اللَّه مؤمناً بعد التوبةوالاستغفار إلّا بسوءظنّه باللَّه وتقصير من رجائه له، وسوء خلقه، واغتياب المؤمنين.

والذي لا إله إلّا هو لا يحسن ظنّ عبد مؤمن باللَّه إلّا كان اللَّه عند ظنّ عبده المؤمن؛

لأنّ اللَّه‏كريم بيده الخير يستحي أن يكون عبده المؤمن قد أحسن به الظنّ ثمّ يخلف ظنّه ورجاءه،فاحسنوا باللَّه الظنّ وارغبوا إليه [COLOR=#400040](4)
  .   ما در كتاب (امام) على‏عليه السلام يافتيم كه رسول خدا صلى الله عليه وآله بر منبرش فرمود:

سوگند به آن ‏خدايى كه خدايى جز او نيست، به هيچ مؤمنى هرگز خير دنيا و آخرت داده نشده است‏

مگر به واسطه گمان نيك او به خداوند، و اميد او از پروردگار، و حسن خلق او، و بازداشتن خود از غيبت مؤمنين.

و سوگند به آنكه نيست خدايى جز او، خدا مؤمنى‏ را بعداز توبه و استغفار، عذاب نكند،

مگر به خاطر گمان بد او به خدا، و كوتاهى اميدش به او، و سوء خلق او، و غيبت مؤمنان.

و سوگند به آنكه جز او خدايى نيست،گمان بنده‏اى به خدا نيك نشود مگر اينكه خداوند مطابق گمان بنده مؤمنش باشد،

براى اينكه خدا كريم و به دست او هر خيري است، حيا ميکند كه بنده مؤمنش گمان خود را به او نيك ‏كند،
  [COLOR=#eeece1].   ولى خدا به خلاف گمان و اميد او با او رفتار نمايد.

پس گمان خود را به خدا نيك‏كنيد و به سوى او رغبت پيدا نمائيد.
  .  [HR].
بنده با اجازه دوستان چند سوال به اميد نزديک شدن به پاسخ مطرح ميکنم.  
1. مراد از واژه عبد در اين روايات چيست ؟

2. آيا گمان نيک عنصري است اصلي يا نه، فقط نقش مکمل را ايفاء ميکند ؟

3. آيا شخصي که تمام عمر خود را صرف عصيان و نافرماني از مولا و ارباب خود کرده،

بلکه از دائره عبوديت تعدي و در ظلمت معصيت غرق شده، و از خط قرمز پا فراتر گذاشته است،

ميتواند لحظه اي در دنيا به پروردگار متعال حسن ظن پيدا کند و يا در آخرت به خداي قهار التفات نمايد ؟

4. آيا براي رسيدن به سرزمين با صفاي خوش گماني و يا حتي ادعاي آن در آخرت نبايد مراحلي را طي نمود ؟

بر فرض مثبت بودن پاسخ شما، حسن ظن به خداي عز و جل براي هرکس ميسر نخواهد بود.

همچون امتياز شفاعت و توفيق توبه و بازگشت به سوي خدا که براي هر فردي ميسر نيست.

و فقط افرادي ميتوانند مشمول اين امتيازات و تفضلات الهي شوند که از شرائط خاصي

که به آنها در آيات و روايات اشاره شده است، برخوردار باشند.

5. آيا فلسفه ثبت اعمال توسط ملائکه با اين تفاصيلي که فرموديد،

تعيين مسير آدميان به سمت بهشت و يا جهنم است يا خير،

فلسفه هاي متعددي در پس پرده ثبت اعمال توسط ملائکه و يا ديگر اسباب، پنهان گرديده است ؟

که در اين صورت حتي اگر قرار باشد خداي متعال بر طبق گمان بنده اش به خود قضاوت کند،

ثبت اعمال توسط اين اسباب الهية عبث و بيهوده نخواهد بود.
  .
با تشکر، موفق باشيد.

.......منابع.........................

1. بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار، ج‏67، ص: 384

2. سوره مبارکه فصلت آيه 23

3. امالي مفيد صفحه 195

4. بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار، ج‏67، ص: 365

تصویر  .  .:: الإنسان هو شيعة علي بن أبي طالب عليه أفضل الصلاة و السلام إن عرفه حق معرفته ::.  .  تصویر 
Commander
Commander
تماس:

پست توسط مائده آسمانی »

به نام خدا

با سلام و تشکر از کاربر محترم 110

این قسمت از حدیث رو در زیر اوردم متوجه نشدم.

110 نوشته شده: .   ملائكه من به عزت و جلال خود و به نعمت‏هاى ارزنده و بلندى مقام و ارتفاع رتبه‏ام سوگند،

همين دروغ و ادعايش را امضاء نموده و او را داخل بهشت نمائيد.  

خداوند متعال سوگند میخوره و میگه که این یک لحظه گمان نیکی به من نداشته .

بعد چه طور میشه که میگه همین دروغ و ادعایش را امضاء نموده و او را داخل بهشت نمائید ؟

یه کم عجیب و غریب نیست به نظرتون ؟؟؟

در مورد فرشتگان هم هنوز جوابی نگرفتم .

دو تا سوال پرسیدیما ...

التماس دعا

به امید ظهور دولت حقه اهل بیت عصمت و طهارت عج تصویر
تصویر
Bronze
Bronze
سپاس‌های ارسالی: 3603 بار
سپاس‌های دریافتی: 1144 بار

پست توسط 110 »

« بسم الله الرحمن الرحيم »
 .
با عرض سلام مجدد خدمت شما

ظاهرا منشا تعجب شما اين است که چطور ميشود،

خداي متعال بر دروغ بنده اي حساب باز کرده ؟!

به واسطه آن گذشته وي را ناديده بگيرد ؟!

درب بهشت را بر وي بگشايد ؟!

شايد براي يافتن پاسخ پيگيري چند مقدمه لازم باشد:

مقدمه اول :
[COLOR=#800080]کذب در لغت : خبري است مخالف با واقع هر چند متکلم به آن معتقد باشد.

الكذب هو : الخبر الذي يكون مخبر على خلاف ما هو عليه ويصح اعتقاده بذلك ويعلم بطلانه استدلالا.

مقدمه دوم :
اين کذب، قبيح نبوده است.

با اين مقدمات:

1. خداي متعال بر اين ادعاي بنده اطلاق کذب کرده، سپس ادعاي وي را مي پذيرد.

2. هرگز خداي متعال بر اعمال قبيحة مهر تاييد نزده و آن را نمي پذيرد.

مقدمه سوم :
اين بنده از روي راستي و صداقت و مطابق با اعتقادش لب به سخن گشوده است.

با اين مقدمات :

1. اين کذب، قبيح نبوده است.

2. کذبي که مطابق با اعتقاد متکلم باشد شرعا قبيح نيست. 
[COLOR=#eeece1].
. 
حال اين سوال پيش مي آيد، که آيا منشا سخن و ادعاي اين بنده تنها جهل مرکب بوده يا خير فراتر از اين است؛

شايد که شکوفه خوش گماني بر قلب او شکوفا شده و خود را از اين پس به حقيقت خوش گمان ميپندارد،

( گذشته وي گذشته است و او متحول گرديده و گذشته جديدي جايگزين گذشته قبلي گشته است ...)

توجه داشته باشيم که گذشته ما ميتواند با عوامل متفاوتي، متحول و دگرگون شود و به عبارتي گذشته ما بگذرد.

همچون توبه در دنيا [COLOR=#0040ff](( إِنَّ الْحَسَنَاتِ يُذْهِبْنَ السَّيِّئَاتِ ))
و در آخرت شفاعت و يا پاک شدن به وسيله عذاب الهي. 
.
.
اما اينکه چرا خدای متعال به سخن وی نسبت کذب میدهد برای این است که ادعاي او مخالف با واقع است،

هرچند که خود در آن لحظه به اين مخالفت با واقع، واقف نباشد.

خداي متعال پيشا پيش از اين سوال مقدر که ممکن است در اذهان به وجود بيايد که

اگر اين بنده به تو خوش گمان بوده و از ابتدا مستحق بهشت بوده پس چرا وي را با جهنمت ترساندي ؟!

پاسخ ميدهد که
اى ملائكه من به عزت و جلال خود و به نعمت‏هاى ارزنده و بلندى مقام و ارتفاع رتبه‏ام سوگند،

و اینکه خدای متعال دروغ وی را پذیرفته و او را به بهشت رهنمون میسازد،

به این جهت است که او (و شاید گذشته اش) متحول شده است.

.
.

اينها همه فرضيه هايي بود که به ذهن حقير رسيد براي کاهيدن از تعجب هاي احتمالي،

پس وقوع اين مسئله استبعادي ندارد، اما حقيقت امر چيست
؟! الله اعلم.

[COLOR=#002060]و اما سوال شما در مورد ثبت اعمال توسط فرشتگان،

احساس ميکنم در پست قبلي در ضمن سوالاتي که مطرح کردم پاسخ داده شد.

لطف بفرماييد اگر در اين مورد هنوز سوالي حل نشده وجود دارد، واضح تر بيان بفرماييد،

ان شاء الله بنده اگر در توانم بود توضيح خواهم داد.

اميدوارم سوالات بي پاسخ نماند، با تشکر. 
 تصویر  .  .:: الإنسان هو شيعة علي بن أبي طالب عليه أفضل الصلاة و السلام إن عرفه حق معرفته ::.  .  تصویر 
ارسال پست

بازگشت به “پرسش و پاسخ”