.
[FONT=Times New Roman]اثبات امامت عموم اهل بيت (عليهمالسلام)
در اين دسته از احاديث ، نام خاصّ هيچ يك از امامان وجود ندارد ، ولى امامت عموم اهل بيت عليهمالسلام در آنها مطرح شده است .
ما در اينجا دو نمونه از اين گروه از احاديث را ارزيابى مىكنيم :
[FONT=Times New Roman]1 - حديث روايت اوّل را از صحيح مسلم
(47) نقل مىكنيم كه البته در دهها كتاب معتبر ديگر از مكتب خلفا ، چون مسند احمد ، سنن دارمى ، سنن بيهقى
و مستدرك الصّحيحين
(48) ، نيز وجود دارد :
زيد بن ارقم مىگويد :
در بين راه مكّه و مدينه (در سفر بازگشت از حجّة الوداع) در كنار آبگيرى كه «خم» نام داشت ، پيامبر در ميان مردم چنين خطبه خواند :
« اى مردم! آگاه باشيد من نيز بشرى هستم . نزديك است مرا [به عالم بقا ]بخوانند ، و من اجابت دعوت حق كنم .
من دو چيز گرانمايه در ميان شما به ميراث مىگذارم :
« كتاب خدا » كه در آن هدايت و نور مىباشد . آن را رها نكنيد و بدان چنگ زنيد ؛
و
« خاندانم » . شما را در مورد اهل بيتم يادآور خدا مىشوم » .
[و بنا به نسخه مستدرك ، اضافه مىفرمايد :]
« هوشيار باشيد كه شما پس از من با اين دو بازمانده چگونه رفتار مىكنيد . اين دو هرگز از هم جدا نخواهند شد تا در حوض كوثر بر من وارد شوند» .
با تكيه بر اين جمله اخير از گفتار پيامبر صلىاللهعليهوآله است كه
ما معتقديم يكى از امامان اهل بيت ـ كه تعدادشان نيز در روايات معتبر ديگر
تعيين شده است ـ بايد چنان عمرى دراز داشته باشد كه تا پايان جهان زنده بماند ، و در نتيجه همدوش و قرين كتاب خدا براى هميشه در
جامعه بشرى موجود باشد و فرموده پيامبر در مورد عدم جدايى اين دو راست آيد .شبيه به همين سخن را
جابر از
خطبه عرفه پيامبر نقل مىكند ، مىگويد :
من پيامبر را در ايّام حج در عرفه مشاهده كردم . آن حضرت بر ناقه خويش به نام «عضباء» سوار بود
و براى مردم چنين خطبه مىخواند :
« ... اى مردم! من در ميان شما چيزى گذاردم كه اگر بدان چنگ زنيد و از آن دست برنداريد هرگز گمراه نمىشويد ؛
كتاب خدا و عترتم كه اهل بيت من مىباشند . »
ترمذى پس از نقل اين سخن اضافه مىكند كه اين حديث از ابوذر ، ابو سعيد خدرى ، زيد بن ثابت و حذيفة بن اسيد نيز نقل شده است .
(49)در اين روايت ، پيامبر اكرم صلىاللهعليهوآله اهل بيت خويش را در كنار قرآن قرار داده هدايت را به دست ايشان و قرآن مىداند ،
و چنگ زدن به دامان ايشان را موجب نجات قطعى از گمراهى و ضلالت بيان مىكند . و مىفرمايد كه هوشيار باشيد و دقّت كنيد
كه چگونه بعد از من با اين دو رفتار خواهيد كرد ، و بدانيد كه اين دو هيچ وقت از هم جدايى ندارند و در حوض كوثر
(محلّ ورود نجات يافتگان رستاخيز) بر من وارد خواهند شد .
اينكه كتب آسمانى امام مردمند و پيشواى فكر و اعتقاد و اخلاق و عمل مردم از وجهه نظرى هستند ، يك مسأله مسلّم قرآنى است . [COLOR=#c00000](50)با توجّه و تكيه بر همين اصل ، در كنار قرآن قرار گرفتن اهل بيت پيامبر ، امامت ايشان را نيز اثبات مىنمايد .
[HIGHLIGHT=#ffff00] بيانى ديگر ، اسلام از جنبه نظرى در قرآن كريم تصوير و طرح شده ،
و در وجهه عملى و تجسّم خارجى در اهل بيت عليهمالسلام خودنمايى مىكند .
بنا بر اين ، ما وقتى كه امامت قرآن را در وجهه نظرى پذيرا شديم ، امامت اهل بيت را در وجهه عملى نيز بايد بپذيريم .علاوه بر اين از آنجا كه به گفته پيامبر هدايت منحصر در اين دو ميراث گرانقدر اوست ،
و مىدانيم هدايت قرآن در كليّات مسائل اعتقادى ، اخلاقى و عملى اسلام است ،
پس ناگزير توضيح و تبيين اسلام قرآنى ، وظيفه و كاركرد اهل بيت عليهمالسلام خواهد بود تا هدايت اتمام پذيرد و كامل گردد .
ناگفته نماند كه اين روايت آن قدر به صورتهاى مختلف و به وسيله افراد متفاوت نقل شده كه
بازگويى و بررسى همه آنها محتاج مجالى خاص است . ما در اينجا فقط درصدد آن بوديم كه با تكيه بر اين حديث ،
روشن سازيم كه رسول اكرم صلىاللهعليهوآلهبه فرمان الهى امامت را منحصر در اهل بيت خويش كرده و آنها را قرين و همدوش قرآن قرار داده است .________________________________
47 . صحيح مسلم : ج 7 ص 122 و 123 ، چ مصر 1334 ق .
48 . المستدرك على الصحيحين : ج 3 ص 109 و 148 . براى دستيابى به بقيه مدارك ، رجوع كنيد به : المعجم المفهرس لألفاظ الحديث النّبوى .
49 . سنن الترمذى : ج 5 ص 662 ح 3786 .
50 . سوره احقاف : 12 . «وَمِنْ قَبْلِهِ كِتابُ مُوسى إِماما وَرَحْمَةً ...» .