امروز :
15 شعبان ؛
در چنین روز فرخنده ای ...
[font=Times New Roman] « ولادت حضرت بقیة الله الاعظم صلوات الله علیه »
در سال 255 هـ. شب جمعه ولادت خاتم الاوصیاء منتقم آل محمد (ص) ، آخرین امام بر حق و ولی مطلق خداوند مطلق خداوند ،
حضرت بقیة الله حجة بن الحسن عجل الله تعالی فرجه الشریف واقع شده است .
(1)
نام پدرشان حضرت ابو محمد حسن بن علی (ع) ، و نام مادرشان حضرت نرجس (س) است .
(2)
در این شب برات آزادی از آتش برای افراد زیادی نوشته می شود ، و آن را « شب برات » و « شب مبارک » و« شب رحمت » گویند .
در این شب آب زمزم زیاد می شود به گونه ای که همه می توانند رؤیت کنند .
(3)
از امام باقر و امام صادق (ع) روایت شده که فرمودند : وقتی شب نیمه شعبان شود ، منادی از افق اعلی ندا می کند :
« ای زائرین قبر حسین بن علی (ع) بازگردید در حالی که گناهان شما آمرزیده شده و اجر شما با خدای شما و محمد باشد . »
ولی کسی که استطاعت قبر امام حسین (ع) را ندارد ، قبور مطهر ائمه (ع) دیگر را زیارت کند ؛
و اگر این هم ممکن نیست با اشاره به طرف قبرشان سلام دهد .
(4)
ماجرای شب ولادت
امام حسن عسکری (ع) در شب ولادت برای عمه بزرگوار خود جناب حکیمه خاتون (س) پیغام فرستاده ،
فرمودند : امشب نزد ما افطار کن که نیمه شعبان است و خداوند حجت خود را آشکار می سازد .
(5)
ولادت امام زمان (عج) در شهر سامرا به هنگام طلوع فجر نیمه شعبان 255 هـ. بوده است .
بر شانه راست آن حضرت نوشته شده بود : «
جاءَ الحَقُّ وَ زَهَقَ الباطلُ إنَّ الباطِلَ کانَ زَهُوقاً .»
پس از تولد آن بزرگوار را نزد پدر بردند و شروع به سخن فرمودند :
« أشهَدُ أن لا إلهَ إلّا اللهُ وَ أشهَدُ أنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللهِ وَ أنَّ عَلیّاً أمیرَالمُؤمِنینَ وَلیُّ اللهِ »
و ائمه معصومین)u( را یکی بعد از دیگری نام برد تا به وجود شریف خود رسید و برای فرج محبین خود دعا فرمود .
امام زمان در آغوش پدر
آنگاه حسب الامر امام عسکری (ع) ، حکیمه خاتون را نزد مادرش نرجس خاتون برد . حکیمه خاتون می فرماید :
روز هفتم به خدمت امام حسن (ع) رفتم . حضرت فرمودند : « پسر مرا بیاورید .» آن وجود سراپا جود را نزد آن امام بردیم .
حضرت زبان در دهان وی گذاشتند و فرمودند :« پسرم ، سخن بگو .» دیدم آنچه در روز اول از او شنیده بودم از اقرار به وحدانیت
و ثنا بر جد خود پیامبر (ص) و امیرالمؤمنین (ع) و سایر ائمه (ع) تا پدر بزرگوارش دوباره بیان کرد و این آیه را تلاوت فرمود :
«
بِسمِ اللهِ الرَّحمنِ الرَّحیم وَ نُریدُ أن نَمُنَّ عَلَی الَّذینَ استُضعِفوُا فِی الاَرض وَ نَجعَلَهُم أئِمَّةً وَ نَجعَلَهُمُ الوارِثینَ وَ نُمَکِّنَ لَهُم فِی الارضِ
وَ نُرِیَ فِرعَونَ وَ هامانَ وَ جُنُودَهُما مِنهُم ما کانوایَحذَروُنَ .»
(6)
سپس پدر بزرگوارشان فرمودند : بخوان آنچه را که خدا بر پیامبران خود نازل فرمود . حضرت خواندن صحف آدم را به لغت سریانی آغاز نمود ،
و بعد کتاب ادریس و نوح و صحف ابراهیم و تورات موسی و انجیل عیسی و زبور داوود و فرقان محمد (ص) را قرائت نمود .
حکیمه خاتون می گوید : پس از چهل روز دیگر دوباره خدمت فرزند برادرم امام عسکری (ع) رفتم و حضرت صاحب الزمان (ع) را دیدم که راه می رود .
امام عسکری (ع) فرمودند : ای عمه ، مولود عزیز نزد خدا این است . گفتم ای سید و مولای من ، نشو و نمای او را در چهل روز زیادتر از دیگران می بینم .
حضرت فرمودند : ای عمه ، ما اوصیاء در یک روز نشو و نمای یک هفته دیگران را ، و در یک جمعه نشو و نمای یک سال دیگران را می نماییم .
من برخاستم و سر آن طفل را بوسیده ، به منزل مراجعه کردم.
(7)
القاب امام زمان (عج)
از القاب آن نور الهی (8) «
حجة الله » ، «
حجة آل محمد » ، «
صاحب الزمان » یعنی فرمانروای عصر خود ،
«
مالک رقاب خلایق » یعنی امر امر او و نهی نهی او و حکم حکم او و فرمان فرمان اوست ، «
مهدی » که خلق
به وسیله او هدایت می یابند و به وجود مقدس او از جاده ضلالت به شاهراه هدایت رسیده ، رستگار می شوند ،
«
قائم » که حضرت صادق (ع) می فرمایند : «
از این جهت که به حق قیام می نماید او را قائم گویند .» ؛ «
منتظر »
که برای او غیبت طولانی است ، و مخلصین او انتظار خروجش را می کشند و شکاکین او را انکار می کنند .
اوصاف امام زمان (ع)
اوصاف ظاهری آن حضرت
(9) شباهتهای زیادی به رسول گرامی اسلام (ص) دارند .
صورت مبارکش مانند ستاره ای درخشنده و نورانی است . امیرالمؤمنین (ع) می فرمایند :
« او جوانی است خوش روی و خوش موی و نور صورت مبارکش بر سیاهی محاسن انور او غالب است .»
امام باقر (ع) می فرمایند : « رنگ مبارکش مایل به سرخی است مانند گل سرخ شکفته و چشمانش گشاده و میان ابروهایش مرتفع
و ما بین شانه های او باز است . گشاده جبین است و بینی او بلند و نازک و بین دندانهای ثنایایش باز است .»
---------------- پی نوشت -------------------
1- ارشاد : ج 2، ص 339 . اعلام الوری : ج2 ، ص 214 . کافی : ج 1 ، ص 431 . مسار الشیعه : ص 38 . توضیح المقاصد : ص 20 – 21 .
مصباح المتهجد : ص 782 . مصباح کفعمی : ج 2 ، ص 598 . فیض العلام : ص 346 . جلاء العیون : ص 579.
2- ارشاد : ج 2، ص 339 .
3- تقویم الواعظین : ص 136 ، به نقل از خلاصة المنهج : ج 5 ، ص 145 – 246 .
4- مسار الشیعه : ص 38 . توضیح المقاصد : ص 20 – 21 . فیض العلام : ص 343 .
5- فیض العلام : ص 346
6- سوره قصص : آیات 5 ، 6 .
7- کفایة الموحدین : ج 3 ، ص 340 – 341 .
8- کفایة الموحدین : ج 3 ، ص 343 . کمال الدین صدوق :" ج 2، ص 49 – 159 .
9- کفایة الموحدین : ج 3 ، ص 341 .