تفاوت ان شاء الله و انشاالله

مدیر انجمن: شورای نظارت

ارسال پست
Moderator
Moderator
پست: 2025
تاریخ عضویت: دوشنبه ۲ شهریور ۱۳۸۸, ۲:۲۳ ب.ظ
محل اقامت: آذربایجان
سپاس‌های ارسالی: 2903 بار
سپاس‌های دریافتی: 3754 بار

تفاوت ان شاء الله و انشاالله

پست توسط قهرمان علقمه »

 بسم الله الرحمن الرحیم  


آیا به کلمات والفاظی که روزانه می نویسیم دقت کرده ایم؟

برخی از این الفاظ رایج به دلیل عدم مشروعیت و مخالفت آنان با اعتقادات ما می تواند خطراتی به همراه داشته باشد.

از بین این الفاظ (ان شاء الله) در بعضی اوقات انشاء الله نوشته می شود, با كمی دقت به معانی این دو متوجه می شویم که این دو لفظ با هم تفاوت دارند .

إنشاء مصدر فعل «أنشأ» و به معنای (ایجاد کردن ,به وجود آوردن , خلق کردن )است.


طبق این آیه ((إِنَّا أَنشأْنَهُنَّ إِنشاءً))(35.واقعه)ما آنان را به وصفی ناگفتنی ایجاد كردیم .

پس ابراز (انشاءالله) در مواقعی که می خواهیم کاری را انجام دهیم، معنای ایجاد و خلق از سوی ما را القاء می کند، یعنی ما خداوند را ایجاد كرده ایم.(العیاذبالله)

«إن» در (ان شاء الله) حرف شرط و به معنای «اگر» و فعل «شاء» به معنای خواستن و مقدر كردن است.

و ما با نوشتن إن شاء الله به این صورت می گوییم( اگر خداوند مقدر فرمود؛ به خواست خدا).

كه در این آیه معنا مشخص است:


وَ مَا تَشاءُونَ إِلا أَن یَشاءَ اللَّهُ إِنَّ اللَّهَ كانَ عَلِیماً حَكِیماً(30.انسان)

و شما ( اولیای حق ) چیزی جز آنچه خدا بخواهد نمی‏خواهید ( و كار را به او تفویض می‏كنید كه ) البته خدا به احوال خلق دانا و به صلاح بندگان آگاهست.


بیان لطیف قرآن

وَلَا تَقُولَنَّ لِشَیْءٍ إِنِّی فَاعِلٌ ذَلِكَ غَدًا «23» إِلَّا أَن یَشَاء اللَّهُ وَاذْكُر رَّبَّكَ إِذَا نَسِیتَ وَقُلْ عَسَى أَن یَهْدِیَنِ رَبِّی لِأَقْرَبَ مِنْ هَذَا رَشَدًا «24» (سوره کهف)



این آیات یك دستور كلى به پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) مى دهد كه هرگز نگو من فلان كار را فردا انجام مى دهم (و لا تقولن لشى ء انى فاعل ذلك غدا). مگر اینكه خدا بخواهد (الا ان یشاء الله ) یعنى در رابطه با اخبار آینده و تصمیم بر انجام كارها، حتما جمله ان شاء الله را اضافه كن ، چرا كه: اولا: تو هرگز مستقل در تصمیم گیرى نیستى و اگر خدا نخواهد هیچ كس توانائى بر هیچ كار را ندارد، بنا بر این براى اینكه ثابت كنى نیروى تو از نیروى لا یزال او است و قدرتت وابسته به قدرت او جمله ان شاء الله (اگر خدا بخواهد) را حتما به سخنت اضافه كن .

ثانیا: خبر دادن قطعى براى انسان كه قدرتش محدود است و احتمال ظهور موانع مختلف مى رود صحیح و منطقى نیست ، و چه بسا دروغ از آب در آید، مگر اینكه با جمله ان شاء الله همراه باشد.

شان نزولى را كه در مورد آیات فوق نقل شده است این بیان را تایید مى كند، زیرا پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) بدون ذكر ان شاء الله به كسانى كه پیرامون اصحاب كهف و مانند آن سؤ ال كرده بودند قول توضیح و جواب داد، به همین جهت مدتى وحى الهى به تاخیر افتاد، تا به پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) در این زمینه هشدار داده شود و سرمشقى براى همه مردم باشد سپس در تعقیب این جمله ، قرآن مى گوید هنگامى كه یاد خدا را فراموش كردى بعد كه متوجه شدى پروردگارت را بخاطر بیاور (و اذكر ربك اذا نسیت ).

اشاره به اینكه اگر بخاطر فراموشى جمله ان شاء الله را به سخنانى كه از آینده خبر مى دهى نیفزائى هر موقع بیادت آمد فورا جبران كن و بگو ان شاء الله ، كه این كار گذشته را جبران خواهد كرد. و بگو امیدوارم كه پروردگارم مرا به راهى روشنتر از این هدایت كند (و قل عسى ان یهدین ربى لاقرب من هذا رشدا).

جمله ان شاء الله به هنگام بیان تصمیم هاى مربوط به آینده ، نه تنها یك نوع ادب در پیشگاه خدا است ، بلكه بیان این حقیقت مهم نیز هست كه ما چیزى از خود نداریم هر چه هست از ناحیه او است ، مستقل بالذات خدا است ، و ما همه متكى باو هستیم ، تا اراده او نباشد اگر تیغهاى عالم از جا حركت كنند حتى یك رگ را نخواهند برید، و اگر اراده او باشد همه چیز به سرعت تحقق مى یابد و حتى شیشه را در بغل سنگ نگه مى دارد. این در حقیقت همان مفهوم توحید افعالى است كه در عین وجود اختیار و آزادى اراده انسان ، وجود هر چیز و هر كار را به مشیت خدا وابسته مى كند. این تعبیر با افزایش دادن توجه ما به خدا در كارها، به ما نیرو و قدرت مى بخشد ، و هم دعوت به پاكى و صحت عمل مى كند. از پاره اى از روایات استفاده مى شود كه [HIGHLIGHT=#ffc000]اگر كسى سخنى را در ارتباط با آینده بدون ان شاء الله بگوید خدا او را به خودش وامیگذارد و از زیر چتر حمایتش بیرون مى برد. 

در حدیثى از امام صادق (علیه السلام ) میخوانیم : امام دستور داده بود نامه اى بنویسند، هنگامى كه نامه پایان یافت و به خدمتش دادند ملاحظه كرد، ان شاء الله در آن نبود، فرمود:

«كیف رجوتم ان یتم هذا و لیس فیه استثناء، انظروا كل موضع لا یكون فیه استثناء فاستثنوا فیه»

شما چگونه امیدوار بودید كه این نامه (یا این كار) به پایان برسد در حالى كه ان شاء الله در آن نیست ، نگاه كنید در هر جاى آن نیست بگذارید
.



برگرفته از : تفسیر نمونه جلد 5
Junior Member
Junior Member
پست: 21
تاریخ عضویت: پنج‌شنبه ۲۳ مهر ۱۳۸۸, ۹:۴۳ ق.ظ
محل اقامت: کرمانشاه
سپاس‌های ارسالی: 26 بار
سپاس‌های دریافتی: 20 بار

Re: تفاوت ان شاء الله و انشاالله

پست توسط غلامعلی نوری »

قهرمان علقمه نوشته شده: بسم الله الرحمن الرحیم  







إنشاء مصدر فعل «أنشأ» و به معنای (ایجاد کردن ,به وجود آوردن , خلق کردن )است.


طبق این آیه ((إِنَّا أَنشأْنَهُنَّ إِنشاءً))(35.واقعه)ما آنان را به وصفی ناگفتنی ایجاد كردیم .

پس ابراز (انشاءالله) در مواقعی که می خواهیم کاری را انجام دهیم، معنای ایجاد و خلق از سوی ما را القاء می کند، یعنی ما خداوند را ایجاد كرده ایم.(العیاذبالله)


:

سلام بر دوستان وقهرمان عزیز

پست خوبی بود اما

انشاء الله برخلا ف آنچه که گفته شده به معنی ما خدا را آفریده ایم نیست بلکه انشاناالله به این معنی است اگر در تفسیر نمونه هم انشاء الله به معنی ما خدا را ایجاد کرده ایم ترجمه شده اشتباه است وباید مولفین محترم تصحیح نمایند
حافظ اسرار الهی کس نمی داند خموش
از که می پرسی دور روزگاران را چه شد
Iron
Iron
پست: 137
تاریخ عضویت: یک‌شنبه ۴ مرداد ۱۳۸۸, ۱۱:۴۸ ق.ظ
محل اقامت: تهران
سپاس‌های ارسالی: 166 بار
سپاس‌های دریافتی: 279 بار

Re: تفاوت ان شاء الله و انشاالله

پست توسط عاشورايي »

با اجازه دوستان بنده هم مي خواهم نظر خود را درباره اين موضوع بيان كنم :

اينكه انشاء الله با إن شاء الله تفاوت معنايي دارد ، درست است و اينكه إنشاء الله معناي كفر آميزي به دنبال داشته و إن شاء الله توحيدي است آن هم درست است. (حال جه مصدري به كار ببريم اين لفظ را (كه قهرمان علقمه فرمودند) و جه متكلم مع الغير (كه جناب غلامعلي نوري استعمال فرمودند) اما توجه به يك نكته در اين موضوع هم ضروري به نظر مي رسد ، و آن اين است كه :

به نظر من استعمال اين الفاظ تا زماني كه منجر به عقيده شرك آلود يا كفر آلود نباشد ، زياد مسئله ساز نخواهد بود ، يعني جه ما بكَوئيم يا بنويسيم إنشاء الله اما بدانيم و معتقد باشيم كه خالق كون و مكان اوست و همه ما مخلوق اوئيم ، استعمال اين لفظ كفر آميز نخواهد بود البته در اين صورت قطعا اين استعمال سهوي يا از روي جهل خواهد بود. برعكس اين قضيه هم درست است يعني اكَر لفظ توحيدي إن شاء الله را به كار ببريم (از روي عادت يا سهوي يا نظير آن ، كما اينكه در بيسيار از كشورهاي اسلامي عربي (با توجه يا بي توجه به معناي آن) از اين لفظ فراوان استعمال مي كنند) اما معتقد باشيم كه خداوند حادث است يا علت العلل نيست يا هر عقيده شرك آلود ديكَري داشته باشيم ما مشرك خواهيم بود هر جند كه شبانه روز اين لفظ توحيدي را به كار ببريم . از آنجاست كه در علم هرمونوتيك استعمال الفاظ به غير از بار معنايي لفظ به مراد جدي متكلم هم توجه مي كنند و آن را ملاك قرار مي دهند. (قريب به اين بحث در علوم ديني در اصول فقه مورد بررسي قرار مي كَيرد)

كه : ما درون را بنكَريم و حال را *** ني برون را بنكَريم و قال را

و من الله التوفيق
Iron
Iron
پست: 137
تاریخ عضویت: یک‌شنبه ۴ مرداد ۱۳۸۸, ۱۱:۴۸ ق.ظ
محل اقامت: تهران
سپاس‌های ارسالی: 166 بار
سپاس‌های دریافتی: 279 بار

Re: تفاوت ان شاء الله و انشاالله

پست توسط عاشورايي »

حسب فرمايش جناب مخلوق آريايي (در پيام هاي خصوصي) بنده اين شعر را به شكل زير اصلاح مي كنم :

ما برون را ننگریم و قال را ما درون را بنگریم و حال را

با تشكر
ارسال پست

بازگشت به “تفسیر”